Categorie : Privacy

HomeArchive by Category Privacy

De AVG en het MKB: doe een nulmeting! (en slaap weer goed)

Dit keer geen juridisch inhoudelijke uitleg over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (“AVG”).  Ik geef een tip. Een tip aan al die organisaties in het MKB die in paniek zijn omdat ze weten dat de AVG er aan komt maar niet goed weten waar te beginnen. De titel verraadt het al: doe een nulmeting. Wat houdt dit precies in? 

Lees verder

Bewerkersovereenkomst: hoe, wat en wanneer? Een kort overzicht.

De bewerkersovereenkomst. Je hebt deze term misschien al eens voorbij zien komen. Of je bent er zelf naar op zoek gegaan. De kans is groot dat je ook al weet dat deze overeenkomst te maken heeft met privacy en verwerking van persoonsgegevens. Wat je misschien nog niet weet is het antwoord op de vraag wanneer je deze overeenkomst moet afsluiten èn wat erin moet staan.

Lees verder

Wat is de Wet bescherming persoonsgegevens? Een overzicht én een waarschuwing.

Regelmatig krijg ik van cliënten de vraag wat de Wet bescherming persoonsgegevens (“Wbp”) nu precies is. En wat zij daar eigenlijk mee moeten. Ze hebben er wel over gelezen maar de inhoud is lastig/heel juridisch/theoretisch. In deze blogpost leg ik uit wat deze wet regelt en wat dit in de praktijk betekent. Meer informatie over privacyrecht vind je onder “over privacywetgeving“.

Lees verder

Facebook en privacy: geen match? Onderzoek van de Nederlandse toezichthouder.

Sociale netwerkdienst Facebook wordt vaker besproken als het om privacy gaat. En vandaag werd hier op diverse nieuwssites aandacht aan besteed. Zo kopte Nu.nl: “Sociaal netwerk Facebook zou in strijd handelen met de Nederlandse privacywetgeving”. Dit concludeert onze toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (“AP”), uit eigen onderzoek. Wat is er aan de hand?

Lees verder

Verbod op cookiewall?

Er gebeurt een hoop in privacyland. Terecht ook, want met de snelle technologische veranderingen kan het privacyaspect van de gebruikers hiervan niet achterblijven. En daarom is er wetgeving nodig die mee gaat met de tijd. En als het aan Europa ligt gaat de wetgeving omtrent cookies (alweer) op de schop. Maar wat gaat er dan precies wijzigen?

Lees verder

Kopie ID-bewijs verboden

Je wilt graag een ZZP’er inhuren. Hiervoor moet een contract worden opgesteld. Maar op welke wijze kun je de identiteit van deze ZZP’er vaststellen? Door de gegevens op een ID-bewijs te controleren. Maak ook maar meteen een kopietje / scan voor in jouw administratie. Iedereen doet dat, dus niets aan de hand. Toch?

Lees verder

Meldplicht datalekken en boetes

Wellicht een wat taaie, maar wel een zeer belangrijke update. Vanaf 1 januari 2016 wijzigt de privacywetgeving. Allereerst komt er een meldplicht bij ernstige datalekken. Ondernemingen dienen dit lekken direct te melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens (“CBP”) en in sommige gevallen zelfs bij de personen van wie persoonsgegevens zijn gelekt. Daarnaast wordt de boetebevoegdheid van het CBP uitgebreid. Lees verder voor een korte uiteenzetting.

Lees verder