Blog
HomeAlgemeenMag ik Linkedin-connecties nieuwsbrieven sturen?

Mag ik Linkedin-connecties nieuwsbrieven sturen?

De afgelopen maanden ontving ik regelmatig nieuwsbrieven van partijen die me niet bekend voorkwamen. Ik belde deze partijen op en vroeg hen hoe ze aan mijn e-mailadres kwamen. Het antwoord: je bent een connectie op Linkedin van onze directeur of van medewerker X.  Mijn vraag aan jullie: is dit voldoende om mij rechtsgeldig een nieuwsbrief te sturen?

Spam

De reden dat ik deze vraag stel is omdat het versturen van commerciële communicatie, zoals nieuwsbrieven, onder het spamverbod kan vallen.  De definitie die de ACM, de toezichthouder, hanteert voor spam is ‘() berichten die overlast veroorzaken’. Om deze overlast de kop in te drukken is er een spamverbod in het leven geroepen. De wet legt uit wanneer het versturen van nieuwsbrieven is toegestaan.


Regels

Uitgangspunt is: je mag een nieuwsbrief sturen indien je hier expliciete toestemming voor hebt gekregen. Er zijn verschillende manieren om die toestemming te krijgen. Een veelgebruikte is door jouw klanten de optie aan te laten vinken: “Ja, ik wil de nieuwsbrief van [Jouw Organisatie] ontvangen.”  In de offline-wereld kun je bijvoorbeeld potentiële klanten vragen hun visitekaartje af te geven in ruil voor het versturen van de nieuwsbrief. Let erop dat jij wel moet kunnen bewijzen dat deze toestemming is gegeven.

Verstuur je naast de nieuwsbrief meerdere commerciële e-mails aan je klanten, zoals persberichten of aanbiedingen van nieuwe producten, dan moet je dat expliciet noemen als je om toestemming vraagt.

Tot slot moet in iedere nieuwsbrief de mogelijkheid staan voor de ontvanger om zich af te melden. Dit moet kosteloos en gemakkelijk zijn. Deze afmeldmogelijkheid geldt ook als de ontvanger eerder toestemming heeft gegeven.

Uitzondering op de regel van toestemming is: bestaande klanten mag je onder omstandigheden ook verblijden met een nieuwsbrief zonder expliciete toestemming. In dat geval mag de nieuwsbrief alleen informatie bevatten over de producten en diensten van jouw onderneming. Belangrijk is wel dat er bij het bestellen van producten of het eerste contact met jouw klant wel genoemd wordt dat dit gaat gebeuren. De klant moet ook dan gelegenheid krijgen hier bezwaar tegen te maken (“Wilt u geen mails ontvangen…”). Als diegene vervolgens aangeeft de mails niet te willen ontvangen, dan moet je hem uit de verzendlijst halen. En ook deze nieuwsbrief moet een afmeldmogelijkheid bieden.

Antwoord op de vraag

Komen we op het antwoord op de vraag gesteld in de titel: Mag ik Linkedin-connecties nieuwsbrieven sturen? Het antwoord is nee. Deze persoon heeft geen expliciete toestemming gegeven om jouw nieuwsbrief te ontvangen. Verder is de uitzonderingssituatie niet van toepassing, want een Linkedin-connectie is geen klant. Ook aan de overige genoemde voorwaarden is niet voldaan.  Althans, daar ga ik voor het gemak in deze blog vanuit. Het kan natuurlijk voorkomen dat een Linkedin-connectie ook klant is of wel toestemming heeft gegeven. In dat geval: goed gedaan en veel succes met het sturen van jouw nieuwsbrief.

Voor al die partijen die mij als Linkedin-connectie een nieuwsbrief sturen: stop hiermee. Je overtreedt het spamverbod. Dit is niet alleen storend, je loopt het risico op aanzienlijke boetes.

 

Wil je meer weten?
Neem contact op.

 

Floor May
0653872244

 

 

 

 

 

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet