Categorie : Juridische zaken

HomeArchive by Category Juridische zaken

Mag ik Linkedin-connecties nieuwsbrieven sturen?

De afgelopen maanden ontving ik regelmatig nieuwsbrieven van partijen die me niet bekend voorkwamen. Ik belde deze partijen op en vroeg hen hoe ze aan mijn e-mailadres kwamen. Het antwoord: je bent een connectie op Linkedin van onze directeur of van medewerker X.  Mijn vraag aan jullie: is dit voldoende om mij rechtsgeldig een nieuwsbrief te sturen?

Lees verder

Regel het goed! Drie juridische valkuilen voor ondernemers.

Als ondernemer heb je een goed idee. Je bulkt van de energie en begint zaken te doen. Het loopt lekker en het geld stroomt binnen. Totdat er wat misgaat en het geld stroomt weg. Daar had je geen rekening mee gehouden. Ik spreek regelmatig cliënten/medeondernemers die hier tegenaan lopen. Op grond van deze gesprekken kom ik tot drie veelvoorkomende juridische valkuilen. Welke zijn dit en hoe kun je ze eenvoudig voorkomen?

Lees verder

Ingebrekestelling: wat staat hier precies in?

Je hebt werkzaamheden voor iemand verricht. Deze partij is daar blij mee en jij ook. Totdat de factuur op de mat ligt en deze niet wordt betaald. In mijn vorige blog schreef ik wat je kunt doen als je factuur onbetaald blijft. Een van de mogelijkheden is het sturen van een ingebrekestelling. Maar wat moet er precies in een ingebrekestelling staan?

Lees verder

Mijn factuur wordt niet betaald. Wat nu?

Regelmatig krijg ik van cliënten de vraag: wat kan ik doen als een klant mijn factuur niet betaalt? Mag ik dan administratiekosten in rekening brengen? Als ondernemer heb je in dat geval verschillende mogelijkheden. Lees hieronder welke mogelijkheden dit zijn én of administratiekosten daar ook onder vallen.

Lees verder

Kopie ID-bewijs verboden

Je wilt graag een ZZP’er inhuren. Hiervoor moet een contract worden opgesteld. Maar op welke wijze kun je de identiteit van deze ZZP’er vaststellen? Door de gegevens op een ID-bewijs te controleren. Maak ook maar meteen een kopietje / scan voor in jouw administratie. Iedereen doet dat, dus niets aan de hand. Toch?

Lees verder

Zes tips: beschermen van ideeën

2016. Een nieuw jaar, nieuwe ideeën. Jouw goede voornemen is om nu eindelijk eens werk te maken van jouw briljante idee. Of om de pitch van je leven te houden voor dat ene bedrijf waar je graag voor wil werken. Maar hoe voorkom je nu dat anderen er met jouw idee vandoor gaan? Met andere woorden: is jouw idee juridisch te beschermen?

Algemene voorwaarden op internet

In de praktijk zie ik veel verschillende soorten algemene voorwaarden voorbijkomen. Veel daarvan zijn goed (of deze maak ik goed) en bevatten alle belangrijke bepalingen. Helaas wordt er –zeker in de online wereld- weleens vergeten om deze voorwaarden op de juiste manier aan de wederpartij te verstrekken. Wat zijn in dat geval de risico’s?

Lees verder

Startups: juridische checklist

Een eigen bedrijf starten: heel leuk en spannend. Er dient een hoop geregeld te worden, ook in juridisch opzicht. Hier zit je niet altijd op te wachten, maar dit is wel zo belangrijk. Lees verder voor een (niet-limitatieve) juridische checklist die startups een steuntje in de rug kan bieden. 

Lees verder