Categorie : IE-recht

HomeArchive by Category IE-recht

Foto’s op internet zijn vrij. Toch?

Je bent een startend bedrijf. Je maakt een website of laat een website maken en wil daar foto’s op publiceren. Alleen: je hebt geen budget. Gelukkig zijn er op internet prachtige foto’s te vinden. Voor ieder wat wils.  En foto’s op internet zijn vrij. Toch?

Lees verder

Auteursrecht op algemene voorwaarden

Een veelgehoorde vraag: rust er auteursrecht op algemene voorwaarden? “Het zijn toch allemaal standaardbepalingen en staan online, dus ik ga ervan uit dat ik deze vrij mag gebruiken. “. Dit lijkt de gedachte, maar deze is niet helemaal juist. Hoe zit het dan?

Lees verder

IE-rechten (4): introductie naburige rechten

Na het auteursrecht, merkenrecht en octrooirecht komt er met deze introductie naburige rechte een einde aan het vierluik IE-rechten: introductie. Misschien gaat er bij het horen van de term ‘naburige rechten’ niet meteen een lampje branden. Deze rechten komen echter vaker voor dan je wellicht denkt. Naburige rechten zijn namelijk de rechten die uitvoerende kunstenaars (zoals zangers, muzikanten of dansers),  producenten en omroepen hebben met betrekking tot een uitvoering of een opname van een uitvoering. Een beknopt overzicht.

Lees verder

IE-rechten (3): introductie octrooirecht

Na het merkenrecht vorige week, komt nu het octrooirecht aan bod. Ondanks dat ik zelf geen octrooizaken behandel, lijkt een korte introductie op zijn plaats.  Er bestaat namelijk veel onduidelijkheid over dit recht. Regelmatig vragen cliënten mij: “Ik heb een mooi logo/mooie naam/mooie tekst gemaakt, hoe krijg ik hierop een patent? Of moet ik dan een octrooi aanvragen?”. Allereerst: een patent is hetzelfde als een octrooi.  Belangrijker nog: kennelijk wordt het woord “octrooi” gebruikt als synoniem voor een IE-recht. En dat terwijl een octrooi slechts een van de IE-rechten is die ons rechtssysteem rijk is. Hopelijk schept dit blog duidelijk.

Lees verder

IE-rechten (1): introductie auteursrecht

In mijn blog van 5 januari schreef ik over het beschermen en bewaken van ideeën. Als een van de mogelijkheden noemde ik intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten). Maar er zijn verschillende IE-rechten. Er heerst enige onduidelijkheid over welke IE-rechten in een concreet geval een rol kunnen spelen. Vandaag ga ik in op het IE-recht dat creatieve werken beoogd te beschermen: het auteursrecht. Een beknopt overzicht.

Lees verder

Zes tips: beschermen van ideeën

2016. Een nieuw jaar, nieuwe ideeën. Jouw goede voornemen is om nu eindelijk eens werk te maken van jouw briljante idee. Of om de pitch van je leven te houden voor dat ene bedrijf waar je graag voor wil werken. Maar hoe voorkom je nu dat anderen er met jouw idee vandoor gaan? Met andere woorden: is jouw idee juridisch te beschermen?

Auteursrecht op websites

Je telt als bedrijf (bijna) niet mee als je niet online zichtbaar bent.  Niet iedereen is echter in staat zelf een goede website te bouwen. Gelukkig bieden zich genoeg professionals aan die deze klus voor je kunnen klaren.  Maar hoe zit het dan met auteursrechten?  Wat mag je wel en niet met de speciaal voor jou gemaakte website doen?

Lees verder

Portretrecht: de rechten van de fotograaf.

Laatst vertelde een fotograaf mij dat hij met regelmaat tegen het volgende aanloopt: hij maakt in opdracht een foto van iemand. Deze foto schijnt bijzonder goed gelukt te zijn en de fotograaf wil deze foto graag publiceren op zijn website of op een andere wijze gebruiken. De geportretteerde maakt daar bezwaar tegen. Terecht?

Lees verder