Blog
HomeIE-rechtFoto’s op internet zijn vrij. Toch?

Foto’s op internet zijn vrij. Toch?

Je bent een startend bedrijf. Je maakt een website of laat een website maken en wil daar foto’s op publiceren. Alleen: je hebt geen budget. Gelukkig zijn er op internet prachtige foto’s te vinden. Voor ieder wat wils.  En foto’s op internet zijn vrij. Toch?

Nee. De kans is groot dat op deze foto’s auteursrecht en soms ook portretrecht rust.
Daarnaast heeft de maker van de foto nog persoonlijkheidsrechten: zijn naam zal bij openbaarmaking van de foto moeten worden geplaatst.

Auteursrecht is het recht van de rechthebbende (vaak de fotograaf of diens werkgever) om de foto te publiceren. Als je een auteursrechtelijk beschermde foto openbaar wilt maken, dan moet je daar toestemming voor vragen én krijgen. Vaak staat hier een vergoeding tegenover. Dit is ook logisch: als iedereen een bepaalde foto mag gebruiken, dan kan de rechthebbende minder aan die foto verdienen. Mocht je toestemming hebben gekregen, leg de afspraken dan vast in een licentieovereenkomst. Hierin staat onder andere in op welke wijze je de foto openbaar mag maken, hoe lang, tegen welke vergoeding en of je bijvoorbeeld de naam van de fotograaf moet vermelden.

Portretrecht is het recht van de persoon die op de foto staat, ook wel de geportretteerde genoemd, om zich tegen publicatie te verzetten. De geportretteerde kan zich in principe alleen verzetten als deze een redelijk belang heeft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn indien sprake is van naaktfoto’s of indien de geportretteerde ergens mee geassocieerd wordt waarmee hij niet geassocieerd wil worden. Ook kan dit een economisch belang zijn. Het economische belang speelt met name bij bekende mensen, die doorgaans geld verdienen met merchandise. Dat wordt lastig als eenieder zijn of haar foto’s vrij kan gebruiken.

Het kan zijn dat je zowel de toestemming van de auteursrechthebbende als de geportretteerde nodig hebt voor het gebruik van de foto. Informeer dit bij de auteursrechthebbende.

Wat gebeurt er nou als je eigenwijs bent en je de foto toch zonder toestemming publiceert? Dan riskeer je dat je de foto moet verwijderen én een schadevergoeding moet betalen. De hoogte van de vergoeding varieert maar kan behoorlijk oplopen. Dan hebben we het over duizenden of zelfs tienduizenden euro’s. Niet de moeite waard dit risico te lopen.
Het feit dat je niet hebt kunnen achterhalen wie de auteursrechthebbende is, maakt voor de auteursrechtschending geen verschil. Ook maakt het niet uit of je de foto hebt bewerkt. Er blijft in dat geval sprake van een schending.

Wil je echt geen vergoeding betalen dan kun je zoeken naar rechtenvrije foto’s (met CC0 aanduiding bijvoorbeeld). In sommige gevallen zijn aan het gebruik wel voorwaarden verbonden. Kijk hier goed naar.
De beste optie is natuurlijk om zelf foto’s te laten maken. Maak daarbij wel goede afspraken met de fotograaf over het gebruik van de foto’s! Een tip is om op zoek te gaan naar een startende fotograaf. Wellicht kan jouw bedrijf ook iets voor deze fotograaf betekenen. In dat geval kun je misschien met gesloten beurzen betalen en loop je geen juridische risico’s. Win-win.

Heb je vragen?
Neem dan contact op.

Floor May
0653872244

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet