Blog
HomePrivacyDe AVG en het MKB: doe een nulmeting! (en slaap weer goed)

De AVG en het MKB: doe een nulmeting! (en slaap weer goed)

Dit keer geen juridisch inhoudelijke uitleg over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (“AVG”).  Ik geef een tip. Een tip aan al die organisaties in het MKB die in paniek zijn omdat ze weten dat de AVG er aan komt maar niet goed weten waar te beginnen. De titel verraadt het al: doe een nulmeting. Wat houdt dit precies in? 

Paniek? Nee, actie.

Het eenvoudige antwoord is natuurlijk: door met mij samen te werken. Dit antwoord geef ik graag. Maar enige uitleg is wel op zijn plaats.

Er heerst wat paniek over de aanstaande privacyregelgeving. Na een overgangsperiode van twee jaar moeten organisaties op 25 mei 2018 voldoen aan de eisen van de AVG. Wat ik vaak terugkrijg is dat organisaties wel willen voldoen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen. Bij bewustwording, lezen ze vaak. En hoewel dat klopt, is dat gelet op de datum waarop alles in orde moet zijn, inmiddels wel een gepasseerd station. Organisaties willen stappen ondernemen, zo vertellen ze mij. Ze lezen zich vervolgens in, laten zich (juridisch) adviseren maar vinden het vaak toch moeilijk de eerste actie te ondernemen.

De nulmeting als eerste stap. En vanuit daar verder.

Ik adviseer deze organisaties om een AVG nulmeting te doen of te laten doen. Het woord “nulmeting” vind je niet terug in de tekst van de wet. Toch is dit uiterst belangrijk. Een nulmeting geeft een beeld van waar jouw organisatie staat op privacyvlak. Deze nulmeting stelt jou vervolgens in staat te analyseren wat er nog moet gebeuren om compliant te worden en welke concrete acties daarvoor nodig zijn. Overzicht en duidelijkheid dus.
De informatie die je tijdens het doen van een nulmeting vergaart legt bovendien een goede basis voor de vervolgstappen, waaronder voor het verwerkingsregister. Lees meer hierover in deze blogpost (punt 4, maar uiteraard mag je ook de overige tekst lezen).

Professionele hulp. Op maat.

Ben je benieuwd naar de nulmeting en naar de kosten hiervan?
Neem dan contact op met May Legal. Wij helpen je graag compliant te worden en de eerste stap daarvoor te nemen. Dit door het doen of aanleveren van de nulmeting, begeleiding hierbij en/of assistentie bij de vervolgstappen. Alles op maat natuurlijk.

Meer informatie over privacyrecht vind je onder “over privacywetgeving“.

Vriendelijke groet,

Floor May (CIPP/E)
0653872244

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet