Blog
HomeJuridische zakenAlgemene voorwaarden op internet

Algemene voorwaarden op internet

In de praktijk zie ik veel verschillende soorten algemene voorwaarden voorbijkomen. Veel daarvan zijn goed (of deze maak ik goed) en bevatten alle belangrijke bepalingen. Helaas wordt er –zeker in de online wereld- weleens vergeten om deze voorwaarden op de juiste manier aan de wederpartij te verstrekken. Wat zijn in dat geval de risico’s?

Een veelvoorkomende fout: de algemene voorwaarden worden gewoonweg op de website van de gebruiker van de voorwaarden geplaatst zonder deze van toepassing te verklaren. Je loopt in dat geval het risico dat de voorwaarden niet van toepassing zijn of dat deze kunnen worden vernietigd. In beide gevallen is het gevolg dat de algemene voorwaarden niet (meer) gelden. In dat geval val je terug op de wet of andere afspraken. Deze zijn vaak minder in jouw voordeel.

Wil je dit voorkomen? Houd je dan aan de volgende vuistregels:

  • verklaar jouw algemene voorwaarden uitdrukkelijk van toepassing op de overeenkomst;
  • zorg er voor dat jouw wederpartij voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst de algemene voorwaarden in haar bezit heeft;
  • jouw wederpartij moet de algemene voorwaarden kunnen teruglezen op een later moment. Met andere woorden: jouw wederpartij moet deze kunnen opslaan.

Voorbeelden van op correcte wijze verstrekken van algemene voorwaarden:

  • per post (omslachtig bij het veelvuldig sluiten van overeenkomsten);
  • als bijlage in een e-mail (op te slaan);
  • bij het sluiten van een overeenkomst op een website het aanvinken van akkoord met algemene voorwaarden met hyperlink naar algemene voorwaarden (voorwaarden al niet dan in een PDF-bestand).

Besteed bij het dichttimmeren van jouw algemene voorwaarden dus niet alleen aandacht aan de inhoud, maar ook aan de vorm.

Heb je vragen? Neem dan contact op.

Floor May
0653872244

 

 

 

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet